lupus-istina.com


 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Ako ste zasukale rukave...

 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
lupus-istina.com - Početna
-> Ladies ONLY
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ledaPridružen/a: 06. 10. 2004. (00:14:43)
Postovi: 16192
Lokacija: Zagreb

PostPostano: sub stu 13, 2010 12:47 pm    Naslov: Ako ste zasukale rukave... Citirajte i odgovorite

... i pozheljele promijeniti shtogod u svojoj svakodnevnoj okolini, moje dame - barem to, ako vec ne mozhemo mijenjati neke vazhnije stvari koje zhuljaju - onda nije loshe znati... i ovo:


Interijer pun boja
U oblikovanju unutarnjih prostora, promišljena uporaba boje jedan je od učinkovitih čimbenika kojima utječemo na doživljavanje veličine i razmjera prostora, no boja je prije svega učinkovito sredstvo za postizanje različitih ambijentalnih ugođaja.

Svaka boja ima svoje psihološke posebnosti i neposredno utječe na duševni osjećaj te osjetila ljudi u nekom prostoru. Određene boje pobuđuju želju za aktivnostima i komunikacijom, stvaraju vedru, dinamičnu ili nemirnu atmosferu, dok druge kombinacije boja uspostavljaju harmoniju, mir i ravnotežu. Iako se prilikom oblikovanja opće atmosfere interijera bavimo usklađivanjem različitih čimbenika kao što su primjerice prirodna svjetlost, kompozicijska ravnoteža prostora, poštovanje osnovnih oblika predmeta u prostoru, značaj korištenih materijala i njihovih tekstura itd., upravo će odabir neke specifične boje odrediti karakter nekog prostora. Tako će prostor u kojemu preovladava crvena boja isijavati moć, žarenje i toplinu, dok ćemo u zelenim i žutim interijerima biti kreativniji, jer obje ove boje pobuđuju osjećaj mira i omogućavaju koncentraciju, a svijetloplavi interijeri djeluju vedro i opuštajuće.

Doživljanje boja i njihove harmonije s jedne je strane određeno kulturnim ozračjem i modnim smjernicama određenog trenutka, a s druge subjektivnim ukusom, senzibilitetom i naobrazbom pojedinca. Svaku kulturu u određenom povijesnom razdoblju obilježava specifičan izbor omiljenih kombinacija boja, koji određuje prevladavajući modni trend odnosno stil. Sociološki značaj boje, dakle - modne vrijednosne prosudbe dobrog ukusa i individualno psihološko doživljavanje ugodnih ili nametljivih kombinacija boja sigurno su dva promjenjiva i relativna stava u teoriji o bojama. Usto, uvijek postoje i održavaju se i određene stalne vrijednosti u doživljavanju boja i kombinacija boja, koje su uvjetovane općim psihofiziološkim čimbenicima ljudske percepcije. Psihološki utjecaj boja na čovjeka dokazan je i fiziološki: tople boje pobuđuju djelovanje krvnog toka i podižu krvni tlak, a to onda izaziva želju za aktivnostima i dinamikom, dok hladni zeleni i modri tonovi smiruju i opuštaju. Poštovanje zakonitosti djelovanja boja na raspoloženje pojedinaca ima bitnu ulogu u oblikovanju interijera, jer djeluju univerzalno i bez obzira na kulturne ili karakterne posebnosti korisnika nekog ambijenta.

Kod odabiranja osnovne bojne kombinacije za neki prostor od bitnog je značaja poznavanje osnova teorije boja. Za razumijevanje učinaka svake od boja i njihovih kombinacija često se koristimo shemom kruga boja ili obojenim tijelima, gdje su raspoređene primarne i sekundarne boje te - ovisno o kompleksnosti kruga - i razni tonovi boja, koji nastaju njihovim miješanjem. Krug boja prikazuje sve boje spektra, koje se ravnomjerno prelijevaju jedna u drugu. To je praktičan alat za odabiranje i ostvarivanje harmonije boja, jer pomoću njega možemo lakše opažati odnose među bojama. Osnovni zakon harmonije boja temelji se na zakonu komplementarnosti: boje su harmonične onda, kada se u krugu boja nalaze na dijametralno suprotnim stranama, a miješanjem daju neutralnu sivu boju. Dakle, najharmoničniji kontrasti boja su parovi komplementarnih boja.

Harmonija u našem vizualnom sustavu dovodi do psihofizičke ravnoteže, a osnovno načelo harmonije izvodi se iz zakona komplementarnosti, koji se temelji na fiziologiji. U krugu boja možemo uočiti i kompleksnije harmonične sastave boja, jer ucrtavanjem različitih geometrijskih likova u sredinu kruga povezujemo boje prema zakonima kompozicije boja te tako ostvarujemo usklađeni suzvuk boja. S obzirom na oblik lika koji ucrtavamo, možemo razlikovati dvozvučja, trozvučja, četirizvučja boja, itd. Za razliku od dvozvučja ili dijade boja, koja nastaje ucrtavanjem pravca između dvije komplementarne i nasuprot ležeče boje, trozvučje boja ili harmonična trijada nastaje kombiniranjem boja koje u krugu boja stoje u kutovima istostraničnog ili istokračnog trokuta. U načelu važi da su harmonične sve boje u krugu, koje se međusobno nalaze na jednakoj udaljenosti, i to bez obzira na oblik lika (trokut, pravokutnik, šesterokut, itd.) kojega ucrtavamo. U svim kompleksnijim kombinacijama boja značajan je čimbenik konačnog učinka harmonije i količinski omjer boja koje smo koristili.

U teoriji o harmoniji boja govorimo o deset osnovnih sastava boja, koje možemo odrediti uz pomoć kruga boja: akromatični sastav je bezbojna kombinacija crnih, bijelih i sivih tonova; analogeni sastav objedinjuje bilo koje tri uzastopne boje ili tonove boja u krugu boja; neskladan sastav je kombinacija određene boje sa bojom koja se u krugu boja nalazi desno ili lijevo od njezine komplementarne boje. Komplementarni harmonični sastav temelji se na uporabi dviju komplementarnih boja koje se u krugu boja nalaze dijametralno nasuprot jedna drugoj, dakle - na izboru zelene i crvene, narančaste i plave ili ljubičaste i žute boje. Monokromatični sastav temelji se na uporabi boje u kombinaciji sa njezinim tonovima, neutralni harmonični sastav neutralizira osnovnu odabranu boju sa dodatkom njezinog komplementa ili crne boje. Djelomično komplementarna harmonija koristi boju i dva tona koji se nalaze u krugu boja na suprotnoj strani, i to s obiju strana njezine komplementarne boje. Pored ovih sastava boja iznimno su harmonična i trozvučja primarnih boja, dakle kombinacija zasićene crvene, žute i plave boje, trozvučje sekundarnih boja zelene, ljubičaste, narančaste te tercijarni trijadni sastav, koji objedinjuje jednu od dviju kombinacija tercijarnih boja, koje se u krugu boja nalaze međusobno na jednakoj udaljenosti.

Prilikom odabira dominantne harmonije boja u nekom interijeru, moramo poštovati i neka osnovna načela koja doprinose kakvoći zamisli cjelokupne oblikovne sheme. Kada razmišljamo o spoznavanju volumena prostora, od ključnog je značaja poznavanje djelovanja tonova raznih boja. Tamni tonovi boja i tople boje naglašavaju zidove, jer oni tako istupaju i kao da se naoko približavaju promatraču; svijetle i hladne boje vizualno se odmiču te optički povećavaju, šire prostor. Usredotočimo se i na arhitekturne posebnosti prostora te odlučimo što ćemo u njemu naglasiti, izložiti, a što opet prikriti: stropne ili zidne reljefe i teksture možemo bojom naglasiti ili prikriti te time utjecati na doživljavanje voluminoznosti. Boju stropa možemo proširiti i na gornji dio zidova te tako zaokružiti, odnosno zatvoriti volumen prostora. Isto tako možemo utjecati i na doživljaj visine stropa, jer uzanost ili stiješnjenost nekog prostora može se optički popraviti odgovarajućom bojom zidova. Općenito važi sljedeće: tamni tonovi uzrokuju dojam udaljavanja, produbljivanja površine, dok luminozni tonovi boja naglašavaju obojene površine. U reljefnim i teksturnim naglašavanjima treba prije svega poštovati svijetlo-tamne i toplo-hladne učinke boja.

U nekom uskom prostoru možemo tamnijim zidovima i svijetlom pozadinom odnosno dnom hodnika još suziti i produžiti prostor, kao i obratno - sa svijetlim zidovima i tamnim završetkom takav prostor širimo. Pritom možemo koristiti jednobojnu paletu različitih gradacija svjetlosti ili kontrastnu kombinaciju. Za naglaske određenih dijelova zidova koristit ćemo mat i guste tonove boje, jer ćemo tako privući pozornost na njih i time odrediti orijentaciju cijelog prostora.
U praksi oblikovanja interijera najčešće se koriste harmonije boja monokromatičnih sastava, akromatskih sastava, kontrasti komplementarnih boja (to jest onih koje se nalaze nasuprot jedna drugoj), dvobojni ambijenti i ravnoteža boja iz različitih skupina boja.

U monokromatskim, dakle - jednobojnim ambijentima trebamo pripaziti na suptilne razlike između raznih tonova jedne boje. Tonove možemo odrediti kao razvrstavanje boje na njezine svijetlije i tamnije tonove, ili pojedinu vrstu tona boje možemo dobiti dodavanjem male količine neke druge boje u osnovnu boju. Na taj način možemo, primjerice, oživjeti zeleni monokromatski ambijent tonovima pistacije, maslinastozelene, boje žada, boje trave, itd. U plavom prostoru mogu se složiti sinje ili nebeskoplava boja, mornarsko plava, prusko plava, ultramarin i drugi tonovi plave boje. Za nazive tonova crvene boje često nas nadahnjuje priroda pa tako govorimo o krvavo crvenoj ili zemljanoj crvenoj boji (terakota), dok tonovima crvene boje nadjevamo imena voća i ruža: skrletno crvena, mak- crvena, jagoda- crvena, trešnja- crvena, malina- crvena ili ciklama-, šljiva-, ljubičasto- crvena, itd.

Monokromni prostor možemo oživjeti i uporabom rasvjete u raznim bojama, jer će svaka boja pod različitim svjetlima djelovati drukčije. Isto tako možemo ujednačiti neki višebojni prostor jednobojnom rasvjetom, koja će predmete različitih boja u prostoru ujednačiti u tonove boje kojom ih osvjetljavamo, te tako unijeti u taj prostor monokromni karakter (slika 1). Čiste tonove boja najbolje odsijavaju bijeli materijali. Umjesto rasvjete u bojama možemo koristiti i transparentne predmete ili površine u bojama: svjetlost koja prolazi kroz proziran obojeni materijal obojit će prostor u njihovoj okolini i predmete u njemu te ih obojiti prikladnim tonovima boje (slika 2).

Monokromatskom prostoru srodan je i dvobojni ambijent, kod kojega osnovni karakter ovisi o psihološkim učincima boja koje kombiniramo. Kad objedinjujemo boje koje se u krugu boja nalaze smještene jedna uz drugu, dobit ćemo vrlo umirujuću shemu boja koja ostavlja pretežito monokromni dojam. U prostoru u kojemu smo se odlučili za kombinaciju dviju toplih boja i njihovih tonova, ostvarit ćemo dinamičnu i vitalnu atmosferu, dok će dvobojni ambijent u hladnim tonovima naprotiv djelovati smirujuće, elegantno i meditativno (slika 3). Za naglašavanje hladnih karakteristika ambijenta pomoći će nam odabir hladnih materijala kao što su metali, staklo, keramika ili porculan; pritom dodavanje jedne tople boje može posve izmijeniti okružje (slika 4). Dvjema kontrastnim bojama možemo naglasiti odvojenost dvaju prostora ili postići optičko razdvajanje jedinstvenog prostora.

Akromatski sastav boja, koji objedinjuje bijele, crne i tonove sive boje, značajan je prije svega za minimalističko oblikovanje prostora. Elegancija i jednostavnost ove kombinacije boja naglašava strukture i materijale u prostoru te karakter namještaja ili dekorativnih predmeta. Bijela i crna boja uvode u prostor antagonizam i kontrast, a obje su boje s optičkoga stanovišta i najprikladnije za postizanje igre svjetlosti. Upravo stoga je u akromatskom prostoru bitan izbor materijala i tekstura, jer ćemo tonove bijele ili crne boje odrediti zahvaljujući tipu same površine; ona može biti sjajna ili mat, glatko ili grubo teksturirana. Ključan je i odabir odgovarajuće rasvjete: grubo teksturirana tkanina će radi igre svjetla i sjene djelovati kao da je obojena u mnogim tonovima, dok će luminozne i sjajne površine odbijati svjetlost te zrcaljenjem i umnožavanjem tonova svjetlosti dematerijalizirati kako površinu, tako i sam predmet u prostoru.

Višebojni harmonični sastav, kod kojega udružujemo boje iz različitih skupina boja, aktivira imaginaciju i osigurava dinamiku te je stoga primjereniji društvenim prostorima u kojima do izražaja dolazi naš rad, kreativnost ili komunikativne vještine (slika 5). Prilikom odabira i uporabe kontrastnih boja moramo pozornost prije svega usmjeriti na korištenu količinu određenoga tona. Polazišna odluka treba se temeljiti na izboru toplog ili hladnog osnovnog tona boje (topla boja za udobnost i svjetlost prostora, hladna za umirenje). S obzirom na odabrani tip kombinacije različitih boja važno je da boje koristimo u sljedećim omjerima: osamdeset postotaka dominante boje, petnaest posto druge i pet posto treće boje. Višebojnost možemo u prostor unijeti i raznim obojenim uzorcima. Pri tome se može preporučiti da koristite uzorke za dekoraciju jednoga zida, dok ostale zidove treba obojiti u tonovima koji se nalaze u osnovnoj paleti živobojnog uzorka (slika 6).Združivanjem dinamičnih, komplementarno kontrastnih boja stvara se spektakularan i odvažan karakter ambijenta. Ovakve kombinacije izražavaju izrazitu osobnost vlasnika prostora te na posjetitelja najčešće djeluju provokativno. Kontrast se temelji na odabiru dvaju komplementarnih tonova (žute i ljubičaste, crvene i zelene ili plave i narančaste), dok bi dodavanje treće boje trebalo biti u tonu jedne od osnovnih dviju, što bi ublažilo i pomirilo cjelinu. I prilikom uporabe kontrastnih boja trebamo pripaziti na odabir materijala, jer je važno da se ne ističu površine i učinci teksture tvari (slika 7).

Suvremeni trendovi boja u oblikovanju interijera i danas se često nadahnjuju u minimalističkom, pročišćenom i funkcionalnom stilu boravišnih prostora, u kojima preovladavaju neutralne kombinacije bijelih, bež i sivih tonova, jer djeluju neusiljeno, ležerno i uniformno. Unatoč iznimnim paletama boja koje je omogućio razvitak novih tehnologija i znanosti u industrijskom dobivanju boja, ljudi i dalje često puta ostaju uzdržani pri uporabi intenzivnih kombinacija boja. Strogost i monotonost pročišćenih ambijenata često mogu oživjeti prije svega obojeni dodaci kakvi su svfjetla, prekrivači, zavjese, ukrasni predmeti i rjeđe boja zidova, poda ili namještaja. Pored omiljenog minimalizma, u oblikovanje interijera vraća se pomalo i težnja za glamuroznim i obojenim unutrašnjostima, jer se mnogi vodeći dizajneri - nakon desetljeća izrade asketskih i modernističkih ambijenata - iznova odlučuju za zasićeniji i topliji stil opreme za stambene prostore, što se eklekticistički nadahnjuje u egzotičnim (orijentalnim, azijskim, itd.) ambijentima ili različitim pop-, etno- ili tehno- kulturama.


doc. mag. Uršula Berlot, akad. slik.
_________________
Za let si, dusho, stvorena...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ledaPridružen/a: 06. 10. 2004. (00:14:43)
Postovi: 16192
Lokacija: Zagreb

PostPostano: uto vel 01, 2011 4:41 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

PRIRODNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE (PO KUCI)


SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je blago, ali učinkovito abrazivno sredstvo. Koristi se za poliranje i izbjeljivanje. Odlična je za uklanjanje neugodnih mirisa. Jeftina je, lako dostupna i zaista svestrana.

Primjene:
Uklanjanje mirisa:
• Uklonite neugodan miris iz cipela i tenisica – nasipajte, pričekajte, otresite.
• Stavite zdjelicu sode bikarbone na dno hladnjaka ili mačjeg zahoda.
• Osvježite tepihe i tapecirani namještaj – pospite sodu bikarbonu po tepihu ili kauču, tapeciranom namještaju i ostavite da odstoji pola sata, pa usišite.
• Sodom možete ukloniti većinu pljesnivih mirisa nastalih iz vlažnih prostora
Čišćenje i poliranje:
• Nanesite sodu bikarbonu na vlažnu krpu i koristite je za čišćenje i poliranje: mramora, plastike, kupaoničkih elemenata, srebra, bakra, čelika, stakla i porculana. Ne čistite time aluminijske posude!
• Otopinom očistite mrlje od kave.
• Otopinom sode bikarbone isperite i očistite: kantu za smeće, dječje bočice i termos-boce, plastične posude, češljeve i četke, zastor za tuš-kabinu...
• Zagorjele naslage u tavi ili na roštilju premažite mješavinom sode bikarbone i vode, ostavite da odstoji, pa ostružite. U težim slučajevima, ostaviti preko noći u mješavini sode i vode.
• Obrišite prozore otopinom sode bikarbone, pa kapljice kiše neće ostajati na staklu.
• Soda bikarbona odčepljuje odvode, a prirodna sredstva su učinkovita i blaga prema pokućstvu.
Izbjeljivanje:
• Operite zube sodom bikarbonom- blago izbjeljuje, a ispiranje otopinom uklanja neugodan miris. Uklanjajte njome mrlje i miris s ruku.
• Dodajte pola šalice sode bikarbone na jedno punjenje stroja za pranje rublja, kako biste ga temeljito očistili. Isto vrijedi i za perilicu suđa i aparat za kavu.
Ostalo
• Soda bikarbona pomaže još i kod uboda insekata, opeklina od sunca i iritacije kože. Može se čak koristiti za gašenje vatre, kad se ne smije koristiti voda (zapaljena mast i vatra na električnim uređajima).

OCAT (Alkoholni)

Destilirani vinski ocat odličan je protiv masnoća i prljavštine (čađi), učinkovito uklanja masne mrlje i neugodne mirise (njegov miris brzo ishlapljuje!).
Radi još efikasnijeg čišćenja različitih površina, pomiješajte ocat sa solju, ili tekućim deterdžentom, po mogućnosti ekološkim.
Upozorenje:
Nemojte ga koristiti na kamenim ili mramornim površinama. Vodite računa o tome da za čišćenje koristite samo bijeli alkoholni ocat, ne vinski ili voćni.

Primjene:
• razrijeđen s vodom u omjeru 1:10 idealan za čišćenje hladnjaka i stakla na kuhinjskim prozorima.
• Uspješan je i u borbi protiv zagorjelih pećnica. nakon svake upotrebe pećnicu obrišite krpom natopljenom octom
• Protiv začepljenih slivnika sudopera. U slivnik po potrebi nalijte kipući ocat, koji ne samo što će odčepiti odvode, nego će spriječiti i daljnje nakupljanje naslaga.
• Ocat učinkovito uklanja hrđu i nakupine vodenog kamenca, a razrijeđen s vodom čisti i daje sjaj keramičkim pločicama.
• Kako lagano dezinficira i sprečava razvoj bakterija, razrijeđen vodom može se koristiti i za pranje drvenih površina za pripremanje hrane, te posuđa, posebno onog u kojem se čuva hrana ili sprema povrće za zimu.
• odlično čisti, posebno masne mrlje.
• očistite stakla mješavinom octa i vode. Octom možete čistiti i začađena stakla peći na drva, koja se inače vrlo teško čiste.
• nakupljanje zagorenih naslaga u pećnici spriječite tako da unutrašnjost redovito brišete krpom natopljenom octom.
• Octom možete brisati i zidove kupaonice, namještaj od rattana (trske i sl.), posude za hranu i zimnicu radi prevencije razvoja bakterija. Blago zaprljano posuđe možete isprati otopinom octa.
• Tuš kabinu povremeno pošpricajte octom te tako spriječite nakupljanje kamenca. Nakon 30 minuta isperete
• kistove na kojima se stvrdnula boja umočite u vreli ocat i operite u vrućoj otopini sapuna.
• kipući ocat možete uliti u slivnike kako bi očistili cijevi i spriječili nakupljanje naslaga. Ovo nije preporučljivo činiti ako ste prethodno koristili komercijalna sredstva za čišćenje čiji su ostaci možda još uvijek u cijevima.
• dodajte ocat u vodu za ispiranje rublja: otklanja ostatke deterdženta i sprečava da odjeća požuti stajanjem. Masne mrlje na odjeći natopite octom prije pranja. Znoj sa odjeće prije pranja premažite octom
• za čišćenje začepljenih dišnih puteva, inhalirajte paru vode u koju ste dodali nekoliko žlica octa.
• Mjesta na kojima su se pojavili mravi premažite octom


LIMUN (SOK)
Sok od limuna kao stvoren je za raznoliko čišćenje i uklanjanje neugodnih mirisa u kuhinji, ali primjerice i s ruku nakon rezanja češnjaka ili čišćenja ribe.
Primjene:
• Limunov sok i ocat uklanjaju hrđu i neugodne mirise te vraćaju sjaj površinama od mjedi.
• limunov sok koristi se kao prirodni izbjeljivač i dezinficijens
• Crno vino, trava ili krv na tepihu lako se uklanjaju limunovim sokom
• limunov sok uspješno uklanja vodeni kamenac s kuhinjskih armatura i posuđa. Primjerice, natopite li sokom posudu koju koristite za kuhanje vode i ostavite je preko noći sutradan ćete bez ikakve teškoće ukloniti i najtvrdokorniji kamenac.
• Za sprečavanje nakupljanja kamenca, ali i za poliranje, kuhinjske slavine povremeno natrljajte sokom, odnosno kriškom limuna.
• Limunov sok možete iskoristiti i kao prirodno sredstvo za ispiranje posuđa, te u tu svrhu u pretinac za ispiranje nalijte litru vode u kojoj ste umiješali sok od jednog limuna.
• univerzalno sredstvo za čišćenje, pa u boci s raspršivačem pomiješate sok od jednog limuna i petnaestak kapi eteričnog ulja limuna s litrom vode.
• limun možete iskoristiti i za dezinficiranje mikrovalne pećnice, jednostavno stavite posudu s vodom i sokom i uključite je na nekoliko minuta.SAPUN

Na kraju, nemojte zaboraviti ni na staru dobru sapunicu, odnosno običnu vodu s rastopljenim prirodnim sapunom, koja je, vjerovali ili ne, više nego dovoljna za održavanje čistoće i njegu kuhinjskog namještaja i površina od različitih vrsta metala, plastike, stakla, akrila i pleksiglasa!
Nekoliko praktičnih savjeta

Univerzalno sredstvo za čišćenje

1 čaša bijelog octa
1 čaša vode
15 kapi ulja čajevca (tea tree oil)
Uspite u sprej-flašicu (spray) i krenite: naprskajte površinu, protrljajte i obrišite suhom krpom. Miris sirćeta će se izgubiti za par minuta ostavljajući miris uljnog balzama.


KUHINJA

Univerzalno sredstvo za čišćenje kuhinje
U staklenu ili keramicku zdjelu (ne plasticnu ili drvenu) dodati pola šalice sode bikarbone, zatim dodati po 5 kapi esencijalnih ulja: ružmarina,majčine dušice,cimeta i limuna. Izmiješati kako bi se ulja i soda bikarbona dobro sjedinili. Ostaviti da odstoji jedan dan prije upotrebe. Čuvati u staklenoj teglici. Umjesto esencijalnih ulja može se koristiti osušeno bilje i to u količini od 3-5 žlice od svake biljke. Ako se dodaje svježe bilje, onda je potrebno po 9 žlica od svake vrste prethodno isjeckanog bilja.

Mikrovalna pećnica
dovoljno je ostaviti posudu s vodom i limunom na nekoliko minuta u uključenu mikrovalnu, a potom je krpom iznutra obrisati. Limun će ostaviti ugodan miris.

Za kuhinjske elemente dobro je staviti četiri kapi limuna i ruže geranije u toplu vodu kojom ćemo ih očistiti
Sredstvo za čišćenje mikrovalne pećnice
80 mL sode bikarbone
1 žličica octa
6 kapi eteričnog ulja limuna
Pomiješajte sve sastojke u pastu. Nanesite spužvom na unutarnje stijenke mikrovalne. Isperite i ostavite vrata otvorena 15 minuta, da nestane miris. Ovo sredstvo uklanja mirise hrane iz mikrovalne.
Suđe
Nekoliko kapi limuna, gorke naranče, cedra ili petit graina bit će dovoljno za dezinficiranje suđa, a male količine eterična ulja neće ostaviti prejak mirisProzori
Pomiješajte 1 žlicu alkoholnog octa s 1l vode i žličicom deterdženta za pranje posuđa pa sve dobro izmiješajte. Pošpricajte po površini ili osušite novinama ili krpom od mikrovlakana. Ako vam smeta intenzivan miris octa, operite površine sa nerazrijeđenim limunovim sokom.


Sredstvo za čišćenje prozora i ogledala
360 ml octa
120 ml vode
10 kapi eteričnog ulja limuna ili naranče
Pomiješajte sve sastojke u bocu špricalicu. Lagano protresite prije uporabe. Našpricajte prozore i stakla i osušite papirnatim ručnikom ili starim novinama. Ova otopina čisti i ujedno smanjuje zamagljenost stakala i ogledala.


Rublje
Za mirisno rublje dobro je staviti po tri kapi ulja lavande i ruže geranije u omekšivač za rublje.

Prašak za pranje rublja s lavandom
450 g vrlo suhog, ribanog prirodnog sapuna
240 g sode za pranje - (Na2CO3- natrijev karbonat)
240 g boraksa
15 mL eteričnog ulja lavande ili eukaliptusa
Koristite potpuno prirodan sapun, napravljen isključivo od maslinovog, palminog i kokosovog ulja. Obavezno nosite rukavice pri pripravi ovog praška! Pomiješajte sve sastojke i na kraju dodajte eterično ulje. Čuvajte prašak u plastičnoj vrećici ili kartonskoj kutiji. Na jednu punu perilicu, za lakše prljavo rublje, dodajte 2 žlice praška, a za jako prljavo rublje i plahte 4 žlice praška. Za predpranje dodajte maksimalno pola žlice praška.
Omekšivač rublja s lavandom
950 mL bijelog alkoholnog octa
900 g sode bikarbone
1,9 L destilirane vode
15 mL eteričnog ulja lavande ili eukaliptusa
Pomiješajte sodu bikarbonu i ocat, pazite, počet će pjeniti! Dodajte vodu i eterična ulja i promiješajte.
Koristite 4 žlice omekšivača po jednoj punoj perilici. Omekšivač dodajte, kao i obično, u ciklusu ispiranja.
Podovi
za pranje podova preporučujem da se u posudu s vodom stavi jednu žlica octa, a potom doda šest kapi lavande ili čajevca te tri kapi petit graina ili cedra

Univerzalno tekuće sredstvo za čišćenje podova
1 žlica ribanog prirodnog sapuna
950 mL vruće vode
2 žlice boraksa
1 žličica limunovog soka ili bijelog alkoholnog octa
Zagrijte vodu, dodajte sapun i kuhajte, uz miješanje, dok se ne otopi. Dodajte ostale sastojke. Čuvajte u staklenci. Na kantu punu tople vode, dodajte 2 žlice ovog sredstva. Prebrišite pod. Nije potrebno naknadno ispiranje.Kamene podove obično je dovoljno samo pomesti i prebrisati mokrom krpom. No, ponekad ih treba temeljitije očistiti. U vrijeme dok nije bilo sapuna, gotovo za sve se upotrebljavao pepeo. Njime napunite čvrstu platnenu vreću, zavežite je, stavite u kantu i prelijte s 10 litara kipuće vode. Ostavite da odstoji par sati pa izvadite vreću i tekućinom operite pod.

Mramorne podove - ako je nečistoća tvrdokorna pod namažite mazivim sapunom i obrišite mokrom krpom. U ostalim slučajevima koristite pastu koju ste dobili miješanjem 3 žlice praška za čišćenje i malo limunovog soka. Limunovog soka stavite tek toliko da dobijete pastu. Njome istrljajte pod i zatim operite običnom vodom.
Linoleum - mrlje s njega možete odstraniti čeličnom vunom namočenom u terpentin. Potom pomiješajte litru mlijeka i litru vode, u to umačite platnenu krpu i ispolirajte ga. Kako linoleum ne bi s vremenom ispucao, potrebno ga je namastiti s vremena na vrijeme. Pripravak za to možete dobiti miješanjem 1 litre octa i 1 litre ulja, a potom ga utrljajte u pod. Dobit će potrebnu masnoću i sjaj, ali se neće sklizati jer će ocat neutralizirati masnoću.

Premazane parkete lako je održavati. Dovoljno ih je pomesti i eventualno prebrisati vlažnom krpom. Masne mrlje možete obrisati papirom kojeg ste namočili u benzin. Tragove od cipela s parketa uklonite običnom gumicom za brisanje. Tragove od gumenih potplata s linoleuma i pluta odstranite krpom namočenom u špirit.

Ako imate brodski pod koji počinje škripati pod nogama, u brazde stavite malo talka.

Kamenac s pločica možete očistiti uz pomoć octa.


Tepisi
Nakon usisavanja tepihe možete dodatno očistiti suhim sredstvom. Sameljite sapun tako da dobijete otprilike 3 žlice, te pomiješajte s 300 grama krumpirova brašna. Istresite na tepih i tvrđom četkom dobro utrljajte, te ponovno usisajte.
Očistiti tepihe i osvježiti boje možete i vlažnim sredstvom koje se dobije od 1 litre vode, 1 žlice tekućeg amonijaka i piljevine. Piljevinu namočite pomiješanom vodom i amonijakom, istrljajte po tepihu i potom usišite.
Već spomenuta metoda čišćenja tepiha sodom bikarbonom može se pospješiti korištenjem eteričnih ulja. U plastičnu vrećicu pomiješa se soda bikarbona s nekim od eteričnih ulja te se pusti odstajati jedan dan. Nakon nanošenja smjese na tepih, ostaviti je treba barem pola sata kako bi učinak bio potpun npr. u smjesu sa sodom bikarbonom pomiješa 10 kapi cedra ili ružina drva ili pak 20 kapi limete.

Citrusno sredstvo za čišćenje radnih površina i tepiha
Ništa ne može tako brzo osvježiti dom, kao svježi miris citrusa. Ne koristite ga na lakiranom drvetu!
1 žličica tekućeg prirodnog sapuna
30 mL bijelog octa
60 mL limunovog soka
480 mL vode
1 žličica boraksa
4 kapi eteričnog ulja limuna ili naranče
Pomiješajte sve sastojke u bocu špricalicu. Dobro protresite prije uporabe. Našpricajte površinu i obrišite mokrom spužvom. Posušite papirnatim ručnikom ili suhom krpom.
Pošpricajte sredstvo po tepihu, ostavite da djeluje 15 minuta i usisajte.
Sredstvo za čišćenje tepiha
1 šalica boraksa
15 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca
Smjesu stavite u posudu od pudera. Naprašite ga na tepih, pričekajte 15 minuta i usisajte. Iznimno dobro uklanja mrlje od urina i mirise kućnih ljubimaca. Ako imate mačke, ne koristite ulje čajevca, jer je ono za njih otrovno!
Eterična ulja
Napomena: Za proizvodnju jedne litre ulja koriste i do tone biljnog materijala. Trudnice trebaju biti posebno oprezne, jer pojedina ulja mogu izazvati pobačaj. No Ivaniš kaže da se takvo što može dogoditi samo pri korištenju velike količine eteričnih ulja. I djeca mogu biti osjetljiva na ulja te se za njih, kao i trudnice, preporučuje da ne koriste ulja kadulje, origana, klinčića, cimeta i timijana.
Najzahvalnija su eterična ulja lavande, limuna, grejpa, ruže geranije te čajevca koje mogu svi koristiti. Ulje lavande dobro je poznato u našim krajevima te djeluje smirujuće. Ulje bergamota djeluje kao psihostabilizator kod izrazito negativnog raspoloženja, dok se za ružu geraniju kaže da u prostoru ispunjenom njenim mirisom nema svađe jer uravnotežuje osjećaje. 'Često se na poslovnim sastancima koristi kombinacija bergamota i ruže geranije, jer njihov utjecaj smirivanja i podizanja raspoloženja može dati pozitivne učinke', )

Ukoliko vam smeta miris octa ili sode bikarbone, unatoč tome što se brzo ishlapljuje, domaćim sredstvima za čišćenje možete dodati i desetak kapi prirodnih eteričnih ulja klinčića, limuna, lavande, eukaliptusa ili čajevca koja osim što uspješno eliminiraju neugodne mirise i osvježavaju prostor imaju i dezinficirajuće i antibakterijsko djelovanje. Za osvježavanje prostora i prirodno blago dezinficiranje u bočicu s raspršivačem stavite 2 dl destilirane vode i 2 čajne žličice eteričnog ulja po želji.
Namještaj i garniture
Sredstvo za njegu drvenog namještaja i kožnih garnitura
2 žlice ribanog sapuna
950 mL ključale vode
Otopite sapun u vodi.
Perite površine koristeći spužvu ili meku krpu, dok je voda još topla. Bez daljnjeg ispiranja, osušite na sobnoj temperaturi, da se sapun upije u kožu ili drvo. Ne namačite kožu u otopinu, nego nježno ovlažite površinu, da biste izbjegli mrlje od sušenja, a ostatak pokupite suhom krpom. Što drvo upije više sapuna, postaje otpornije na mrlje i ogrebotine. Ponovite, ako je jako zaprljano. Pranje namještaja na ovaj način, preporučuje se bar jednom godišnje.

KUPAONICA
Pastom od sode bikarbone očistite umivaonike, kade, zahodske školjke i slavine. Otvor za odvod istrljajte komadom limuna.
Smeđe mrlje od vode istrljajte mješavinom 25 grama soli i 150 ml bijeloga octa. Naslage kamenca s kromiranih dijelova uklonite mješavinom soli i octa. Kamenac sa slavina uklonite mekanom krpom umočenom u bijeli ocat.
Univerzalno sredstvo za kupatilo
Napuniti 1/4 staklenke osušenim biljkama ili korama od grejpfruta, narandže,limuna ili lipe. Preliti octom i ostaviti da odstoji dva tjedna, pa zatim izvaditi biljke ili kore. Bilje se bira u zavisnosti od toga za koje svrhe se ova mješavina koristi (antibakterijsko, antigljivično dkelovanje ili za uklanjanje kamenca i prljavštine).

Sanitarije
Se mogu održavati sodom bikarbonom i limunovim sokom.
Ocat i limunov sok učinkovito skidaju kamenac s armatura, a kriška limuna poslužit će za poliranje slavina.

Tuš kabina, kada i umivaonik
Porculanske prevlake u kupaonici će zablistati ako ih operete otopinom boraksa i tople vode. Nanesite malo boraksa na mokru spužvu i prebrišite prevlake. Može se koristiti i na fiberglasu, jer boraks nije abrazivno sredstvo. Potpuno isperite toplom vodom.
Održavane površine lako se čiste sa otopinom sode bikarbone u vodi.
Tvrdokorne mrlje i plijesan čistite sa limunovim sokom ili alkoholnim octom. Pošpricajte po površini i ostavite neka djeluje 10-15 minuta, a zatim dobro istrljajte čvrstom spužvicom.
Skidanje kamenca sa slavina
Kamenac s tuša ili slavina lako se uklanja namakanjem u razrijeđenom alkoholnom octu preko noći.
WC-školjka
WC školjku ćete deodorirati ako pospete ¼ šalice boraksa, lagano izribate četkom i ostavite da stoji pola sata, još bolje preko noći. U postolje u kojem stoji četka za WC, također povremeno dodajte malo boraksa. Kamenac u WC školjki i kadi, najlakše ćete ukloniti zagrijanim bijelim alkoholnim octom.
Odvodi na kadi i umivaoniku
Uspite 2-3 žlice boraksa u odvode, i ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom. Boraks će ukloniti sve neugodne mirise.
Odčepite odvode tako da u njih ulijete 1 čaše sode bikarbone i 1 čaše alkoholnog octa. Isperite sa 5l vruće vode.

Zahod
U blistavo bijelo stanje vratit ćete je upotrebom antibakterijskog i ekološkog sredstva boraksa. Dobar posao odradit će i tablete za čišćenje umjetnih zubala. Četiri tablete stavite u zahodsku školjku, ostavite sat vremena i isperite.
Ulijte šalicu alkoholnog octa u WC školjku i ostavite da djeluje preko noći.


Slavine
Želite li besprijekorno sjajne slavine, trebalo bi svaki put kad zatvorite vodu s njih obrisati kapljice vode, a povremeno ih i ispolirati mekom krpicom namočenom u sredstvo za njegu metala. Za poliranje može poslužiti i kriška limuna.


Umivaonik
Nakon kupanja i pranja kadu te umivaonik dobro isperite vodom i spužvom bez deterdženta da ne ostanu ružni rubovi od sapunice. Pripravljate li uljne kupke, nakon kupanja kadu operite s malo sredstva za čišćenje ili istrljajte krpom i octom.

Tuš kabina
Armature i ogledala čiste se izvrsno vlažnim mikrovlaknastim ili umjetnovlaknastim krpama. Sredstva za pranje stakla nisu potrebna. Ona ionako sadrže čak 90 posto vode. U vodu iz slavine dodajte malo octa ili sredstva za pranje suđa.
Da bi se riješili ostatka kamenca na staklenim vratima vaše tuš kabine, namočite spužvu u alkoholni ocat i prebrišite staklo.
Za čiste zavjese na tuš kabini, stavite ih u stroj za pranje rublja sa 1 čaše alkoholnog octa i uobičajenom dozom deterđenta za veš. Operite ga na programu za osjetljivo rublje i objesite mokro.


Čišćenje mrlja
Boraks će vam pomoći da se riješite neugodnih i često smrdljivih mrlja na tepihu. Prije nanošenja boraksa, obavezno napravite test na maloj površini tepiha, da biste bili sigurni da vam tepih neće izgubiti boju. Mrlje od vina i alkohola, uklonit ćete mješavinom pola šalice boraksa u 500 mL vruće vode. Spužvom nanesite ovu otopinu na mrlju, pustite da djeluje pola sata i zatim operite mrlju šamponom. Bolje rezultate ćete postići ako je mrlja svježa.
Mrlje od krvi najlakše ćete ukloniti namakanjem u hladnoj vodi ili pasti od gustina i vode. Mrlje od kave ili čaja namačite u limunovom soku. Masne mrlje uklonite tako da svježu mrlju pospete običnim puderom. Nakon toga, uobičajeno operite u perilici. Mrlje od rajčice uklonit ćete pastom od boraksa i vode.
Uklanjanje mrlja s madraca
Ako iz bilo kojeg razloga imate mrlje od urina na madracima i štep dekama, pospite ih boraksom i pustite da se osuše. Iščetkajte ih ili usisajte nakon toga.
Osvježivači prostora
Za osvježavanje prostora i prirodno blago dezinficiranje u bočicu s raspršivačem stavite 2 dl destilirane vode i 2 čajne žličice eteričnog ulja po želji.
Tradicionalni osvježivač prostora
120 ml destilirane vode
40 kapi eteričnog ulja klinčića
30 kapi eteričnog ulja cimeta
30 kapi eteričnog ulja đumbira
20 kapi eteričnog ulja naranče
Pomiješajte sve sastojke u bocu špricalicu. Promućakajte prije uporabe. Ne špricajte blizu očiju.
Osvježivač za dječju sobu
460 mL destilirane vode
12 kapi eteričnog ulja kamilice
12 kapi eteričnog ulja lavande
12 kapi eteričnog ulja naranče
Pomiješajte sve sastojke u bocu špricalicu. Promućakajte prije uporabe. Ne špricajte blizu očiju.
Citrusni osvježivač prostorija za podizanje raspoloženja
180 mL destilirane vode
po 25 kapi eteričnog ulja limuna i naranče
Pomiješajte sve sastojke u bocu špricalicu. Promućakajte prije uporabe. Ne špricajte blizu očiju. (Vlasta Prlj)

Mirisno usisavanje
Vecina usisivača "ispušta" prašinu neprijatnog mirisa. Da bi se ova neprijatnost izbjegla, dovoljno je nakapati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja na grudicu vate i usisati je; daljim čišćenjem osvježit ćete prostoriju.


Sredstva za dezinfekciju

Sprej za dezinfekciju - uklanja plijesni i sprječava nakupljanje insekata - mravi i sl.
1 žličica boraksa
pola žličice sode za pranje- natrijevog karbonata
2 žlice soka od limuna
1 šalica vrlo vruće vode
Pomiješajte u boci špricalici prva tri sastojka i dodajte vodu. Dobro promućkajte. Koristite sprej na površinama i isperite ga spužvom. Zimi, za sezone gripe i prehlada, sok limuna se može zamijeniti antibakterijskim eteričnim uljem eukaliptusa, lavande, čajevca ili metvice koja također djeluju i na insekte.

5% ili 10% rastvor alkohola za piće (votka) ili 1/10 čistog 95% žitnog alkohola i 9/10 čiste vode. Radi mirisa može se dodati komad limuna ili limunova kora. Ovim sredstvom mogu se dezinficirati sve površine u kući,a moze se upotrijebiti i za dezinfekciju kože.


Protiv moljaca u ormarima
Police oprati toplom vodom u kojoj je rastvoreno malo sode bikarbone; kada se namještaj osuši ,u police poredati papirne kesice sa mjesavinom susenog bilja; izdrobljene 4 šalice sušenog cvijeta lavande, 2 šalice pepermintovog lisca, 2 šalice ruzmarinovog lista, 1 šalica lista paculija, pola šalice cijelih klincica i pola šalice lista majcine dusice.

_________________
Za let si, dusho, stvorena...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ledaPridružen/a: 06. 10. 2004. (00:14:43)
Postovi: 16192
Lokacija: Zagreb

PostPostano: sub pro 03, 2011 4:11 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako ih iskoristiti?
Ne bacajte kore od jabuke ili naranče


Stanje je grozno, predviđaju da će biti još gore, i savjetuju da se štedi na čemu god uspijete. Načina za 'šparanje' je mnogo, pa primjerice neki otpad, umjesto da završi u smeću, može biti veoma koristan u domaćinstvu.

Pronjuškali smo malo na koje sve načine možete iskoristiti ostatke hrane, pa samo došli do tri najčešća i najlakša načina za uštedu koje kune. Mi ćemo vam dati ideju, a vi budite kreativni i dosjetite se načinima daljnje razrade. Ovo su naši prijedlozi:

● Kora naranče, limuna i mandarine divno miriše ako je stavite da se osuši na radijatoru. Ako je nabodete na štapić za ražnjiće, ali ne drveni, već onaj spiralni metalni, dobit ćete predivan osvježivač prostorija koji nije opasan po zdravlje. Čim se kore osuše, zamijenite ih novima kako ne bi skupljale prašinu.

● Kora od jabuke otpad je s kojim većina nas ne zna što bi, osim da ga baci u smeće. E, pa ova kora može poslužiti kao pomoćno sredstvo u 'dizanju' kvasca kada pripremate domaći kruh. Naime, kora u krpi na vrhu posude u kojoj se diže tijesto prirodnim procesom oksidacije djelovat će na kvasac koji će brže 'narasti'.

● Talog od kave smatra se najboljim prirodnim pilingom za tijelo, ali dame od njega obično odustaju zbog muke oko pranja kade ili tuš kabine nakon tretmana. Još jedna odlična stvar koju talog od kave radi jest da efikasno neutralizira neugodne mirise u hladnjaku. Stavite ga u malu posudu, prekrijte krpicom i stavite na sigurno mjesto na polici, negdje gdje se neće prosuti.

Magazin.hr
_________________
Za let si, dusho, stvorena...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ledaPridružen/a: 06. 10. 2004. (00:14:43)
Postovi: 16192
Lokacija: Zagreb

PostPostano: sri ožu 21, 2012 8:29 am    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stizhe nam Uskrs, proljetno chishcenje... pa usred krize valja znati i ovo:

Naučite na koje sve neobične načine u domaćinstvu možete koristiti uobičajene stvari poput kuhinjske soli, aluminijske folije, limuna, zubne paste, jestivog ulja ili alkoholnog octa...


Neodoljiv i učinkovit
Limunom do savršeno čistog domaKrpe u ruke! Legla bakterija koja vjerojatno nikada ne čistite
Više štete nego koristi
Najčešće greške pri čišćenju domaDozovite se pameti Pospremite neuredan stan za manje od 30 minuta Lak za kosu za uklanjanje mrlja od ruža za usne

Ukoliko je tkanina predviđena za strojno pranje, trag od ruža ćete ukloniti tako što ćete mlju pošpricati lakom za kosu i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom po mrlju tapkajte vlažnom krpom ili spužvom kako biste je uklonili. Tkaninu potom operite na uobičajeni način, kako bi se uklonili ostaci mrlje i spreja.


Aluminijska folija za ribanje staklenih posuda

Ako ne volite bacati iskorištenu, ali dobro očuvanu, aluminijsku foliju, možete je iskoristiti za ribanje hrane sa staklenih zdjela umjesto čelične vune. To ćete učiniti uz pomoć tekućine za pranje posuđa i loptice koju ste napravili od folije.


Zubna pasta kao čistač CD-a

Kako biste umanjili oštećenje CD-a, stavite zubne paste veličine graška na blazinicu i lagano kružite od centra CD-a prema vanjskim robovima. Kaladont isperite vodom.


Sol za čišćenje mrlja od jaja i pranje povrća

Pospite sol preko mjesta gdje su ostali ostaci sirovog jajeta, pričekajte dvije minute i potom obrišite.
Pomoću soli možete oprati i jako prljavo povrće, tako što ćete ga na par minuta ostaviti potopljenog u vodi pomiješanoj sa soli.


Gorušica u prahu kao deodorant za staklene posude

Iskorijenite smrad iz staklenih posuda tako da ih operete mješavinom žličice gorušice u prahu i litrom tople vode.


Ulje i sol za kuhanje za uklanjanje tragova ljepila

Nanesite jestivo ulje na naljepnicu uz pomoć papirnatog ručnika ili mekane krpe te čvrsto trljajte, a zatim isperite toplom vodom. (Ukoliko se ljepilo ne da skinuti, ulju dodajte i malo kaladonta za zube).
Za uklanjanje tvrdoglavih naljepnica, možete koristiti i ocat, koji se nanese u nekoliko slojeva i ostavit da djeluje pet minuta.


Led za uklanjanje voska

Vosak ćete sa stolnjaka možete ukloniti tako da ga smrznite pomoću plastične vrećice napunjene ledom koju ćete na 'spornom' mjestu držati 20-ak minuta.


Tablete za zubne proteze za čišćenje vaza

Kada vam na nedostupnim mjestima na vazi ili posudi ostanu mrlje, ispunite je toplom vodom i jednom ili dvije tablete za čišćenje zubnih proteza na svakih 250 ml vode. Neka stoji onoliko koliko je navedeno u uputstvu proizvoda, a potom isperite.


Soda bikarbona za čišćenje krede i pranje posuda

Pospite sodu bikarbonu na vlažnu spužvu kako biste izbrisali tragove krede, olovke ili tinte s raznih površina.
Za tragove hrane s posuda, sodu pospite po posuđu i ostavite da djeluje pet minuta. Potom nježno istrljajte i isperite.


Vosak za automobile za poliranje slavina

Polirajte slavine, umivaonike, pločice, pa čak i vrata od tuš kabine voskom za automobile, koji će stvoriti zaštitnu barijeru protiv nakupljanja vode i sapuna i vašoj kupaonici očuvati sjaj nakon pranja.


Limun za čišćenje daski za rezanje

Kako biste očistili mrlje s drvenih ili plastičnih daski, presijecite limun napola, iscijedite na površinu, trljajte i ostavite da odstoji oko 20 minuta prije ispiranja. Najbolji dio? Kuća će vam mirisati po limunu, a ne kemikalijama.

_________________
Za let si, dusho, stvorena...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
lupus-istina.com - Početna
-> Ladies ONLY
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
HR (Cro) by Ančica Sečan